Въртят уруглювици в Троян на Сирница
Въртят уруглювици в Троян на Сирница / Sopia Photo Agency

 

С ялова сватба и въртене на уруглювици в Троян ще  отбележат днес празника Прошка или Сирни Заговезни /Сирница/. Народното читалище „Наука", община Троян и жителите на квартал „Лъгът" са организирали народно веселие за всички преди началото на Великденския пост.

Яловата  сватба ще тръгне от централния площад в Троян в 15,30 часа и ще продължи до кв. „Лъгът", където на поляната е веселието от 17 часа. В програмата са включени изпълнения на фолклорен ансамбъл "Траяна" и различни игри с награди - дърпане на въже, скачане с чували, прескачане на огън и др.

По традиция ще се въртят уруглювици, за да гонят злите сили, градушката, змиите и бълхите. Уруглювицата представлява дебел клон, разцепен в горната си част. В цепнатината се поставят изсушени кори от череша и се палят, обясни етнографът от Ловешкия исторически музей Пламен Ечков. Обичаят да се въртят уруглювици на Сирница е съхранен и в троянското село Дебнево, но не се прави организирано. До преди десетина година се е правил и в ловешкото село Радювене.

В Ловеч след 1947 година празникът не се е чествал организирано. Възстановката на обичая  става през 1985 г. по инициатива на ръководството на Архитектурно-историческия резерват „Вароша", разказа още историкът Пламен Ечков.  Първият празник в Ловеч бил организиран от ловешкия поет Васил Драганов, който тогава работел в Общинския съвет за култура. Участвал състав за стари градски песни от София, свирел съставът и на известния ловешки музикант Михаил Радев. В годините след 1989 г. възстановката на обичая е прекратена.

Съхранен обаче и до днес в семейството е обичаят „хамкане". Завързва се едно парче халва на конец на тавана. Децата сядат около трапезата и слагат ръцете около гърба си. Бащата завърта халвата с конеца и всяко дете се стреми да хване халвата  с уста, без да си помага с ръце. Това, което успее, се смята, че ще бъде най-здраво.

Навремето на този ден в Ловеч са гърмели с пушки, за да прогонят гръмотевиците. Традицията повелява на трапезата да има пити, баници, сирене, халва и други сладкиши.