spartanski
spartanski / netinfo
„Аз съм на мнението, че когато се правят промени, които засягат общинските администрации, тези трябва да бъдат най-малкото коментирани с местните власти, ако не съгласувани.
Не отричам правото на държавата по логиката – който плаща, той поръчва музиката, да предприема определени законодателни промени, но пък има една европейска Харта за местното самоуправление, в която се казва, че когато нещо се прави, това трябва да става в достатъчно своевременен диалог с местните власти и ние като страна, която сме я подписали, трябва да я спазваме тази Харта за местно самоуправление“.
Това каза пред представители на медиите кметът на Плевен Георг Спартански по повод приетите промени, свързани със Закона за държавния служител.
„Текстовете, които цитирам касаят финансите и финансовата децентрализация, но в случая се посяга на един кадрови ресурс, който не е в изобилие. Щом кметът на седмата по големина община в България и се обявяват конкурси, за които не се явяват кандидати, мога да си представя, какво е в по-малките общини. Работодателите и социолозите казват, че има недостиг на най-малко 500 000 души квалифицирана работна ръка. Същото е и в сферата на общинските администрации. Вероятно има и много служители, които не достатъчно ефективно си запълват работното време, но имаме изключително опитни служители, които сме оставили да работят в следпенсионна възраст, просто защото няма с кого да ги заменим, независимо от това, че има над 50 университета в България. Когато обаче опрем до кадри и познание на материята, до бързо компетентно и грамотно решаване на конкретни проблеми в областта на общинското администриране на публичните дела, ние рязко пукаме гума. Затова казвам, че не може да ни налагат кадрова политика просто чрез уравниловката: „навършил годините – махай се“, каза Георг Спартански.
Той добави и своя коментар относно настоящата обстановка по отношение на наличните кадри:
„Има хора, които и на 30 и на 40 години са мъртвородени, а има хора, които и на 70 години и на 65, а и над тези възрасти са изключително компетентни и трудоспособни и мотивирани да си изпълняват честно и отговорно работата, както са го вършили десетилетия“, каза още Спартански и добави, че с преходни и заключителни разпоредби в един закон се променят други закони, които оказват съществено влияние върху организацията  и качеството на работа на общинските администрации.
„Ако моите колеги в останалите 264 общини в България са съгласни с това, да не бъдат питани, аз категорично заявявам, че по този начин вместо да се разрешат проблеми на администрацията, ще ни създадат нови проблеми“, категоричен е кметът на Плевен.

Георг Спартански обясни, че според промените в Закона за държавния служител, всеки служител в общинската администрация, който е с ранг на държавен служител, а не е назначен по трудов договор, навършил е пенсионна възраст и получава едновременно заплата и пенсия, трябва да бъде освободен от кмета на съответната община, в която работи.