Заловиха началник на Общинска служба „Земеделие“ с подкуп в Ловешко.

Това стана ясно от брифинг на прокуратурата. Той е хванат при получването на поредна сума пари от едно от лицата, на които той е изготвил неправомерно писмени документи.

Изправят пред съда за подкуп строителен инспектор, служител на община Варна


Става дума за четири цифрена сума. Касае се за действия от страна на това длъжностно лице - началник на Общинска служба „Земеделие“ в една от общините в област Ловеч.

Писмените документи са относно преразпределяне на земеделски земи, които крупни земеделски производители обработват на територията на тази община, както през тази година, така и през изминалите години.

БТА

Тези документи са т.нар. споразумения, които всяка година през втората половина на август и началото на септември, се изготвят между производителите и касаят преразпределение на земеделските площи.

На базата на тези документи земеделските производители кандидатстват и получават европейски субсидии.

При акция: Полицията в Кърджали арестува данъчни служители за корупцията


Казусът е в това, че длъжностното лице, в нарушение със служебните си задължения, съставя тези документи след разговори със земеделските производители и след това по сума определена от него, които трябва да получи в определен ден и час, той предоставя документите.

На 29 август той е привлечен като обвиняем, а законът предвижда "лишаване от свобода" от 3 до 10 години за извършеното престъпление. Мъжът е задържан за 72 часа, като предстои да му бъде поискан постоянен арест.

Разпитани са 16 свидетели. От прокуратурата отказаха да кажат коя е общината, тъй като тече разследване.

Информация за случая предоставиха зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Боян Раев, заместник-началникът на отдел „Корупция и измами в ЕС“ в ГДБОП Димитър Китанов и окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня