Жители на Кърджали, кандидатствали с проектни предложения по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I", изразиха недоволство заради големия брой неодобрени проекти в общината, според публикувания в МРРБ списък. Гражданите вече отправят запитвания към общинската администрация дали могат да обжалват, казаха от пресцентъра на общината.

Сред недоволните са и жители на града, които са попаднали в резервния списък при санирането по Националната програма за енергийна ефективност, изтеглили са си документите и сега отново са в листата на чакащите.

Заместник-кметът на Кърджали Даниел Делчев обясни, че все още няма официално решение на управляващия орган. Единствено на този етап в сайта на МРРБ е публикуван списък на одобрените проекти, на тези в резервния списък и на прекратените процедури. 

"Чакаме да видим точкуването по всеки един критерий, за да преценим къде имаме основание евентуално да обжалваме това решение, първо пред ръководителя на управляващия орган и после евентуално пред Административен съд, ако има блокове, които са ощетени при тази оценка", каза Делчев.

Осигурени са средства за приключване на програмата за саниране

Припомняме, че списъкът за цялата страна бе публикуван на сайта на регионалното министерство на 22 декември 2023г. Според него за цялата област Кърджали одобрени проекти има само едноименната община и те са под 9 процента от подадените от общината или 8 многофамилни жилищни сгради от 43 кандидатствали.  

"Прави впечатление, че има одобрени и по-малки блокове, а по тази методика би следвало блоковете с най-голяма застроена площ да имат предимство при оценката, т.е. аз на този етап не мога да дам отговор на хората защо големи блокове в Кърджали не са одобрени", каза още Даниел Делчев. Той допълни, че общината както е подготвила проектните предложения за всяка една етажна собственост, по същия начин има ангажимент и да придвижва процеса до края.

"Тоест всеки един проект, за който преценим, и за който хората преценят, че са по някакъв начин ощетени, ще подготвим документацията и ще обжалваме първо в МРРБ и в Административен съд, ако се наложи", коментира заместник-кметът. Той подчерта, че обжалването не гарантира на хората финансиране, защото дори да остане финансов ресурс по процедурата, то оценката отново ще върви по низходящ ред от тези, които са в резервните списъци.

Процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" е в рамките на Национален фонд за възстановяване и устойчивост. Общо 5 са общините от област Кърджали, кандидатствали с проекти по нея. В община Ардино шестте подадени проекта са в резервния списък. В община Джебел в резервите са 4 проекта, в Крумовград – 15 и в община Момчилград – 18. Две от общините имат проекти и с прекратено производство. Това са община Крумовград – 2 проекта и община Момчилград – 3, става ясно още от публикувания списък.