Защо от чешмите в Симеоновград тече кална вода?
В Симеоновград няма нормално водоподаване от години. Заради високо съдържание на манган водата там е забранена за пиене, а от повече от година водата в чешмите е изключително мръсна или такава изобщо няма, съобщава NOVA.

Случаи на хепатит А при деца в Симеоновград

„Справяме се изключително трудно с тази ситуация. Проблемът е от повече от година. Водата е кална и мазна, ръцете ти стават по-мръсни, когато се измиеш с нея. Има бум на хепатит в града, десетки хора са болни от жълтеница. Притеснявам се, че може да стане епидемия”, споделя Мария Луиза Карабоюкова, жител на града.

„Ние сме възрастни хора, притесняваме се много, защото ако се разболеем за нас дори е по-опасно”, опасява се друг местен жител. „В кладенците няма вода. Те са в критичния минимум”, казват от ВиК.

Единственият начин ситуацията да се разреши според кмета на града е изграждането на пречиствателна станция. „В процедура сме за изграждането на станцията, до сега в годините назад този ангажимент беше на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, тъй като ние нямахме право да участваме по проекти за изграждането на такава. След тонове преписки, последно писмо, което получихме е, че те ще подкрепят такъв наш проект”, добави тя.

„Всяко лято сме на режим. Водата в кладенците свършва. Какво ще пречиства станцията, ако вода няма?”, пита Мария Луиза.
nova.bg