/ Thinkstock/Getty Images
Дезинфекцират тролеите в града
Кметът на община Хасково свика щаб за предприемане на мерки против разпространението на COVID-19, съобщиха от Общината.
 
И в Казанлък въвеждат мерки срещу коронавируса

На основание чл. 44, ал. 2 и чл. 44, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл.63, ал.4 и ал.5 от Закона за здравето, във връзка с препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със Заповед №Р–37/26.02.2020 г. на министър председателя на Република България и проведено извънредно заседание на Министерския съвет на РБ на 8 март както и във връзка с издадена Заповед РД-01-117/08.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев нареди:

1.На територията на Община Хасково:
1.1.Да бъдат преустановени посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
1.2.Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
1.3.Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
1.4.Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито.
2.В Общинска администрация Хасково до второ нареждане:
2.1.Да бъдат преустановени отворените врати за граждани;
2.2.В Центъра за административно обслужване да се обслужват граждани при повишени мерки за биологична сигурност;

 
Настоящата заповед да се обяви публично, чрез публикуване на интернет страницата на Община Хасково. Препис от заповедта да се връчи на Директор на ОД на МВР, кметове и кметски наместници на територията на Община Хасково, заместник-кметове, Секретар на Община Хасково за сведение и изпълнение и на Директор на РЗИ Хасково и Областен управител - за сведение.

Най-големият пазар на открито в България преустановява работа заради коронавируса

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на ресорните заместник-кметове и на секретаря на Община Хасково. По време на заседанието стана ясно, че са издадени са и допълнителни заповеди към служителите на общинска администрация за предприемане на конкретни мерки за дезинфекция, за Тролейбусен транспорт, препоръчителни мерки има към частните превозвачи и Автогарата, както и към големите търговски вериги, където има струпване на много хора.

Управителят на ДКЦ 1 д-р Ясен Янев обясни, че в Първа поликлиника вече е въведена системата за вътрешен филтър. Всички болни, които с обща симптоматика, преминават през своеобразен филтър без да образуват опашки пред кабинет.

Чакат се проби за коронавирус от трима новоприети в инфекциозното отделение в Хасково

Голяма част от хората са пациенти на общопрактикуващите лекари, и въпреки че управата на ДКЦ не може да ги задължи, колегите проявяват разбиране и съдействат, обясни д-р Янев.

Спазва се препоръката с този тип болни да се контактува по телефона и при необходимост да се насочват към специализирано отделение. Прилага се шесткратна дезинфекция в ДКЦ 1, увери д-р Янев.

Община Стара Загора със строги мерки срещу разпространение на коронавирус

Кметът Станислав Дечев уточни, че превантивните мерки ще бъдат изпратени и на частните лечебни заведения с указания за спазването и прилагането им. От днес са прекратени посещенията и свижданията в Дома за стари хора, както и във всички социални заведения и услуги на територията на община Хасково. Предприети са мерки за дезинфекция.

Мерките са конкретни и лесноизпълними, въпросът е всеки един от нас да ги спазва. В крайна сметка, каквито и да са тези мерки, ако ние сме безотговорни към себе си и към останалите, няма да се получи ефекта за предотвратяване разпространението на заболяването. Всеки човек трябва да разбере, че всичко зависи от него, от личната му хигиена, отговорност и дисциплина“, обобщи кметът Станислав Дечев.  

Въведени са строги мерки в Габрово заради заразените с коронавирус (ВИДЕО)

Градоначалникът съобщи, че се отменят конкретно предвидените за тази седмица: лекоатлетическия крос за деца „Клокотница“, походът до мястото на битката при Клокотница, насрочени за 14 март.

Няма да се проведе и Националното състезание, чийто домакин е ПГДС “Цар Иван Асен II“ и чиито дейности трябваше да се проведат на централния площад в центъра на града.

Четирима българи са заразени с коронавирус

Всички мерки остават в сила до второ нареждане.