Гайтан
Гайтан / ЕМО ЕТЪР
Само преди седмица актуална медийна тема беше боядисването на яйца за Великден. Как това се прави с естествени багрила показаха две жени в Етнографски музей на открито „Етър”.
 
По същото време в Гайтанджийската одая на музея хората можеха да видят, че не само яйцата се боядисват с цветове, извлечени от различните части на растенията – корени, цвят, листа. Гайтанът, който служи за украса и укрепване на дрехите в миналото, също е обагрян с подобна технология. Постиганите цветове са силни, трайни и не замърсяван природата.
 

Гайтан
ЕМО ЕТЪР, Гайтан

 
Посетителите на ЕМО „Етър” я познават като Събина. Срещат я често в една от къщите в музея и си купуват от нея гайтан. Някои не знаят за какво служи, а тя увлекателно им разказва колко популярен е до първите десетилетия на ХХ век. Не пропуска да спомене, че гайтанът започва да се завръща в модата, като уникален начин за украса на дрехата.
 
Занаят се краде, но Събина Хунева с готовност разказва как се боядисва гайтан в миналото. Убедена е, че са необходими години практика и човек, който да те насочва, за да се научиш да правиш гайтан, да го боядисваш и да го продаваш. В ЕМО „Етър”, където има специални казани за боядисване, Събина е запалила огъня и е поставила гайтан в него. Цветовете, които е постигнала могат да се видят на окачения на прът гайтан.
 

Гайтан
ЕМО ЕТЪР, Гайтан

 
„Казанът се пълни с вода и се загрява до около 40 градуса. Истинските майстори не мерят температурата, а потапят ръката си, за да установят дали е дошло време да се сложи боята. За затягане се налива оцетна киселина. Гайтанът, който е приготвен за боядисване, се поставя в казана и се затопля постепенно до около 40 градуса. Изважда се и се поставя отново когато течността заври. Бърка се с дървено гребло. Поне час и половина продължава този процес, но може и повече време, докато гайтанът поеме цвета. След това се изважда и се отнася за измиване в течаща вода. 
 

Гайтан
ЕМО ЕТЪР, Гайтан


Черен цвят на гайтана се постига със смрадлика, а по-светли цветове – синьото, например, се постига с растението синило. Кафявото се постига с орехова шума, и зеленото с бял равнец. Жълт цвят на гайтана се постига с люспи от лук. Дори да не ви се вярва, цветовете са много трайни. Днес гайтан се боядисва и със съвременни багрила, но традицията на предходните поколения е запазена жива.”
 

Гайтан
ЕМО ЕТЪР, Гайтан