Ваксинираха деца с нарушен имунизационен статус
Ваксинираха деца с нарушен имунизационен статус / Дарик Добрич

Деца от 0 до 8 годишна възраст с нарушен имунизационен статус от Добричка област са ваксинирани по време на кампания, финансирана от Министерството на здравеопазването. Това съобщи в ефира на Дарик Добрич Диана Михайлова - началник отдел в дирекция "Медицински дейности" на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Имунизацията продължи от 12 ноември до 3 декември т.г. в редица села в общини Добричка, Балчик, Генерал Тошево и Шабла. Обхванати са 147 деца, от които 85 са ваксинирани, а 62 са били болни и ще бъдат имунизирани след като оздравеят. Дейността е организирана след предварителна справка между личните лекари на децата с пропуснати ваксинации. Не могат все пак да се установят деца на семейства, които мигрират в страната или чужбина, подчерта Михайлова.

Кампанията на Министерството се реализира с мобилни кабинети с модерна апаратура и специалисти на ДКЦ-2 в Добрич, като техниката е предоставена още през 2002 г. по Програма ФАР в рамките на Десетилетието на ромското включване. В нея се обхващат лица от етнически малцинства, както и със затруднен достъп до лечебно заведение - от отдалечени райони.

В рамките на кампанията, в общините Добрич, Каварна и Шабла, между 10 ноември и 3 декември, в мобилни кабинети са проведени и ехографски прегледи на коремни органи, както и лабораторни изследвания на кръвна картина. Ехография е направена на 554 души, а проби са дали 520. Най-голям интерес е проявен в Каварна, където са прегледани 316 човека, в Добрич те са 145. Като цяло в кампанията са се включили предимно роми, каза Диана Михайлова, и основно хора между 18 и 61 години. Само 79 са явилите се на преглед в напреднала възраст - над 61 години.

Откритите при ехографията проблеми са свързани основно със затлъстяване, обясни Михайлова. Има случаи и на жлъчно и бъбречно-каменна болест, както и кисти на бъбреците, което изисква ежегоден ехографски контрол. Лабораторните изследвания са показали анемия в няколко случаи и едно кръвонасядане. Всички хора с установени нарушения в здравословното състояние са насочени за последващо лечение.

Специалистът смята, че подобни кампании дават резултат и се увеличават възползващите се от мобилните кабинети, както и тези, които обръщат повече внимание в бъдеще на здравето си. Преди прегледите, на пациентите се прави разяснителна кампания. За нея и манипулациите министерството е отпуснало 32 000 лева за Добричка област. Подобни дейности са реализирани в избрани региони с преобладаващо ромско население - Сливен, Разград, Добрич, Пазарджик. Очаква се до края на лятото на идната година да има още една такава кампания, съобщи Михайлова.