Съкращения в Пожарната, работят с минимален щат
Съкращения в Пожарната, работят с минимален щат / Дарик Добрич

30 души са съкратени тази година в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/, съобщи началникът му - комисар Димчо Симеонов. Управлението е сред регионите с най-силно свит щат. Сега там работят 250 души, които според Симеонов са възможния минумум. Той смята, че екипите трябва да са по-големи в цялата страна.

Разформирована е Втора районна служба Добрич, която отговаряше за община Добричка и нейните 67 села. Сега и за палежите в областния център и за полските пожари, особено активни лете, ще се грижи едно районно управление в Добрич, където вече е създадена дежурна група на повикване. От управлението са успели да вдигнат щата в Крушари и Шабла, където вече работят не само с един шофьор и боец на дежурство, а по трима души, посочи Симеонов. В МВР има намерение да се организират доброволни формирования от идната година, които да помагат на пожарникарите.

Не е купувана нова техника скоро, но има надежда по Програмата за трансгранично сътрудничество да се кандидатства за нови коли и оборудване. В Пожарната имат нужда и от повече подкрепа от страна на общините в региона, като само Каварна е финансирала подобни разходи. Дългата стълба на добричката пожарна е изключително стара и хората отказват да я използват при пожар, което прави работата във високи сгради изключително трудна, каза Симеонов. Обитателите на такива жилищни постройки допълнително пречат на огнеборците с различни допълнения към стълбищните клетки.

Няма регистрирани големи пожари през тази година, отчитат още от Областното управление ПБЗН. За съжаление в огъня са загинали трима души, толкова е общата бройка за 2011 г.. Главна причина за смъртните инциденти е заспиване с цигара след употреба на алкохол. Пострадали от изгаряне и задушаване са 4-ма души. Има 5 случая на умишлени палежи.
Общо 680 са произшествията от началото на годината, 92 пожара с материални щети, 22 аварийни дейности, 185 случая на оказване на помощ - главно извличане на коли през зимата от снежни преспи. Отводнявани са главно 4-5 адрес, които имат постоянни проблеми при по-интензивни валежи, каза Симеонов. Изгорели са за петте месеца на годината 12 леки автомобила, като за цялата 2011-а те са били 9. Началникът отдава това на закупуването на стари коли и лошата им поддръжка. 53 са пожарите в жилищни сгради.
Основни причини за пожарите в Добричко са късо ел.съединение, неправилно използване на отоплителни уреди, небрежност при боравене с открит огън, детска игра.

След въвеждането на единен телефонен номер 112 за спешни повиквания, фалшивите и шеговити сигнали към Пожарната са намалели, коментира още Симеонов. През 2011 г. пожарникарите са били викани без причина 28 пъти.