Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган / БТА
Oпозиционната Народнорепубликанска партия има пръст във всички преврати в страната, пише турският в. "Йени шафак" в материал, посветен на изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган по повод годишнината ден по-рано от преврата през 1960 г. Ердоган говори пред окръжните управители на своята Партия на справедливостта и развитието на Острова на демокрацията и свободата, както бе преименуван през 2013 г. о. Яссъада - знаково място във връзка с преврата на вчерашната дата преди 61 г.

Островът, спадащ към архипелага на Принцовите острови, е асоцииран най-вече със затворите и съдебните процеси след преврата на 27 май 1960 г. Аднан Мендерес, първият демократично избран премиер на Турция, заедно с останалите членове от ръководството на Демократическата партия, са арестувани, съдени и държани в затвора на острова след пуча.

Ердоган към опозицията: Не се хабете напразно, изборите са през 2023 г.

"Всички мръсни инициативи, проведени с намек за преврат, са били подкрепени от ръководството на НРП", заяви ден по-рано Ердоган. "Възгледите и похвата в писмото с характера на меморандум, изпратено на Мендерес, в меморандума от 1971 г., в периода преди преврата от 1980 г., в меморандума от 28 февруари 1997 г., в декларацията от 27 април 2007 г. и дори в най-новата декларация на пенсионирани адмирали са все същите", заяви президентът, изреждайки намеси и преврати от последните десетилетия. "Центърът е същият, нищо не се е променило", каза още той.

"Духът на 27 май живее в НРП", пише в заглавие днес и в. "Йени акит". По думите на президента продължава да съществува манталитет, който се опитва да получи властта не чрез избори, а в "сянката на оръжието".

"Не само превратаджиите, но и профилът на политиците, които ги подбуждат, подтикват, които вървят ръка за ръка с тях, продължава да съществува по същия начин", каза още той.
"Още има превратаджийски глави", гласи заглавието по темата на в. "Милят". Макар да са минали над 60 години от преврата през 1960 г., продължава да има политици, които да подтикват и подстрекават превратаджиите, каза президентът.

"Манталитетът от 27 май не се е променил", отбелязва и в. "Тюркийе", цитирайки думите на Ердоган. "Капанът, поставен на Аднан Мендерес, продължава и днес с ръката на НРП", заяви президентът, според когото превратаджийството е заложено в гените на ръководителите на опозиционната сила.
БТА