/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли спекулациите за предсрочни избори във връзка с обвиненията, отправени към правителството от мафиотски бос чрез видеозаписи. "Изборите са през 2023 г.", категоричен бе Ердоган в изказване, цитирано от турския печат.

Според Ердоган "подтикът" за предсрочни избори е дошъл от чужбина. Както президентът посочи, източникът на тези спекулации е зад граница и е "ясно откъде" идва, пише "Акшам".

"Отново набраха скорост усилията за нагласяне на политиката чрез престъпни банди, терористични групировки, медии и международни организации. Този похват използваше и ФЕТО. Този път те преследват цел да притиснат нашата страна чрез престъпни групировки, да постигнат политически резултати", заяви президентът.

Ердоган каза, че ръцете на Байдън са изцапани с кръв

Според Ердоган не вътрешният министър е целта, а "голяма и силна Турция". Президентът визира един от видеозаписите, публикувани в YouTube от мафиота Седат Пекер, в който той дискредитира министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

"Не сме давали и няма да дадем възможност на онези, които се стремят да оформят по свой дизайн държавата и политиката, като използват членове на престъпни организации", каза още той.

"Заговорите са напразни, изборите са през 2023 г.", пише в заглавие по темата и в. "Йени акит".

"Както досега лично аз, партията ни и нашите колеги не сме допуснали никакво нападение срещу страната, с Божията воля ще развалим и тази конспирация, нямайте никакво съмнение", увери турският президент, цитиран от "Йени акит" днес.

"Г-н Кемал, г-жо Мерал, от тук няма да излезе хляб за вас", добави той, обръщайки се към опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия и Мерал Акшенер от Добра партия. "Ясно е откъде получават подтик онези, които повтарят мантрата за предсрочни избори. Не се хабете напразно, датата на изборите е юни 2023 г.", подчерта президентът.

"Преследват власт без избори", гласи заглавието на "Йени шафак". "Вчера се осланяха на преврати, тероризъм и икономически атаки, а днес разчитат на престъпни банди", посочва още вестникът.

"Нашата страна във всеки период е била подложена на международни операции, не са нужни много задълбочени анализи, за да разбереш, че и днес продължава същото положение. И днес няма да дадем възможност на онези, които се стремят, използвайки членове на престъпни групировки, да насочват чрез клевети и лъжи общественото мнение и да оформят дизайна на държавата и политиката", е казал на заседание на парламентарната група на своята партия Ердоган, цитиран от "Йени шафак".
БТА