/ iStock/Getty Images
Парламентът в Уелс прие забрана родителите да удрят децата си, която влиза в сила през 2022 година, пише вестник Гардиън.

Подкрепящите мярката нарекоха решението "исторически ден за Уелс". Противниците на подобно правило казват, че то ще превърне любящи родители в престъпници.

БСК обучи приемни родители за социални работници

"Времената се менят и сега е момента да въведем забраната на физическо насилие, което няма място в модерното общество.", каза уелският премиер Марк Дрейкфорд.

Лейбъристите и местната националистическа партия Плейд Къмри подкрепиха мярката. Консерваторите гласуваха срещу нея. "Забраната за шамаросване на децата е намеса в личния живот на семействата. Тя ще има последици за всички ни в дългосрочен план", каза депутатът Джанет Финч-Сондърс, която гласува против новата забрана.

Досега в Уелс действаше правило за "разумно наказание", което е въведено още от времето на кралица Виктория.

Решението е първото отклонение на Уелс от наказателния кодекс на Англия, което може да доведе дори до отлив на туристи, смятат критици на забраната.

Баща нахлу в час по химия в пловдивско училище и нападна ученик

Ашли Фроли, социолог от Университета на Суонзи, казва, че въведената забрана е несполучливо решение. "Тя ще постави под напрежение и без това натоварените до краен предел социални служби. Освен това ще доведе до ненужна и негативна намеса в живота на добри семейства. Новата забрана няма да направи нищо за децата, които са изложени на реален риск от насилие", коментира експертът. 

Засега няма планове подобна забрана да се въвежда в Англия и Северна Ирландия.
БГНЕС