Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на нови, по-строги санкции срещу Иран, предадоха световните информационни агенции.
 
САЩ "ще продължат да засилват натиска върху Техеран", каза той. Тръмп заяви, че правителството във Вашингтон е показало доста сдържаност и допълни, че това не значи, че такава ще бъде показвана и за в бъдеще.
 
По думите на президента САЩ не се стремят към конфликт с Иран, нито с която и да било друга страна, но той посочи, че Техеран не може да има ядрено оръжие.

Напрежението между САЩ и Иран не стихва
 
Тръмп подписа указа в Овалния кабинет в присъствието на вицепрезидента Майк Пенс и финансовия министър Стивън Мнучин. Конкретна мишена на новите санкции е върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей.
 
Указът лишава него, както и други лица от достъп до финансови инструменти, посочи Тръмп.
 
"Санкциите, които се въвеждат с подписания от мен указ, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат извън обхвата на санкциите", допълни президентът.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон
 
Мнучин заяви след това, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари. "Това изобщо не са само символични санкции, а буквално става дума за десетки милиарди долари", каза той.
 
Мнучин заяви, че по този нов кръг санкции се е работело още от преди миналата седмица Иран да свали военния безпилотен летателен апарат на САЩ, но сега те се въвеждали в отговор и на това, както и на предишни ирански действия в Персийския залив.

Иран: Кибератаките на САЩ не постигнаха успех
 
Сред санкционираните лица по думите на финансовия министър е и командващият на военновъздушните сили, издал заповедта безпилотният самолет да бъде свален.
 
Мнучин допълни, че санкциите ще засегнат и финансирането на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.
 
Той каза още, че САЩ ще наложат санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и ще замразят още ирански активи за милиарди долари. Ще поставим Зариф в санкционния списък по-късно тази седмица, каза Мнучин и добави, че осем високопоставени представители на гвардейския корпус също попадат под ударите на санкциите, предаде Франс прес.
БТА