/ iStock/Getty Images
Световната банка намали до 2,9% прогнозата си за световния икономически растеж, което е с 1,2 процентни пункта под прогнозата от януари заради руската инвазия в Украйна, която предизвика сериозен спад.

"Очаква се световната икономика да претърпи най-рязкото си забавяне след първоначалното възстановяване от глобалната рецесия от повече от 80 години насам", заяви банката в доклада си "Глобални икономически перспективи".

Забавянето идва, след като през 2021 г. растежът се възстанови до 5,7 % след спада, причинен от пандемията от COVID-19.

Нахлуването в Русия и западните санкции срещу Москва доведоха до рязко покачване на цените на зърното и нефта, а шофьорите по света се сблъскват с главозамайващи цени по бензиностанциите.

"Войната в Украйна, блокирането на производството в Китай, прекъсването на веригите за доставки и рискът от стагфлация оказват влияние върху растежа. За много страни ще бъде трудно да избегнат рецесията", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Войната увеличава щетите от пандемията от Ковид-19, като засилва забавянето на световната икономика, "която навлиза в продължителен период на слаб растеж и повишена инфлация", се посочва в доклада.

"Това повишава риска от стагфлация с потенциално вредни последици както за икономиките със средни, така и за тези с ниски доходи."

В доклада се отбелязват някои сходства със 70-те години на ХХ в., когато растежът се забави, а инфлацията се повиши рязко, като факторите на предлагането стимулираха повишаването на цените и дългия период на ниски лихвени проценти.

Но за разлика от този период щатският долар е силен, а основните финансови институции са в стабилна позиция.

Банката предупреди да не се опитваме да разрешим проблема с рязкото покачване на инфлацията с ценови контрол или ограничения на износа.

Малпас заяви, че трябва "спешно да се насърчи производството и да се избегнат търговските ограничения".

В доклада оценката за растежа на САЩ беше намалена с 1,2 пункта до 2,5%, а прогнозата за Китай беше понижена с 0,8 пункта до необичайно ниските 4,3%.

Същевременно прогнозата за еврозоната беше намалена до 2,5%, а за Япония - до 1,7%.

Икономиката на Русия се очаква да се свие през тази година с 11,3%. 
БГНЕС