След щурм на парламента в Молдова положи клетва ново правителство

След щурм на парламента в Молдова положи клетва ново правителство
След щурм на парламента в Молдова положи клетва ново правителство / БГНЕС

За закрита нощна церемония в Молдова положи клетва новото правителство, съобщи Би Би Си. Това стана, след като демонстранти, блокирали парламента, успяха да нахлуят за кратко в сградата.

Премиер стана Павел Филип, чиято кандидатура стана причина за големи протести на молдовската опозиция. Президентът Николае Тимофти, който присъства на церемонията, увери правителството в подкрепата си и изрази надежда, че този кабинет, създаден след "дълъг период на политическа нестабилност, ще съумее да изведе страната от кризата". Тимофти призова гражданите да се откажат от насилствени действия, които няма да помогнат за подобряване на положението и да спазват закона, "независимо от политическите си предпочитания", предаде ТАСС.

Безредици и напрежение в Молдова

Малко преди да се закълне новото правителство бе съобщено, че обстановката около парламента, в който снощи нахлуха протестиращи, се е стабилизирала. "Молдова има нужда от икономическа и финансова стабилност, за да може държавата да изпълнява социалните си задължения. Трябва незабавно да се поднови диалогът с партньорите в областта на развитието и с международните финансови институции", каза Тимофти.

Вчера в парламента на Молдова започна утвърждаването на ново правителство, което опозицията смята за незаконно. По време на гласуването депутати от социалистическата партия се опитаха да блокират трибуната. След това част от демонстрантите, обкръжили парламента, разкъсаха полицейските кордони и нахлуха в сградата.

След щурм на парламента в Молдова положи клетва ново правителство
Полицията успя веднъж да ги изтласка, но те влязоха отново. След като бяха повикани подкрепления, протестиращите бяха окончателно изтласкани. Шестима полицаи са ранени в сблъсъците, съобщи Асошиейтед прес. Според молдовско радио и полицаи, и демонстранти са използвали сълзотворен газ, протестиращите са успели да запалят част от оградата на парламента. Участвалите в безредиците ще бъдат наказани, каза пред журналисти председателят на парламента Андриан Канду.

Някои от протестиращите вчера смятат, че новото правителство е компромисно решение и няма да се справи с корупцията и да извърши реформи. Други пък са против създаването на проевропейско правителство и смятат, че Молдова трябва да остане в руската сфера на влияние.Новият премиер Павел Филип е бивш министър на технологиите. Кабинетът му, смятан за проевропейски, бе одобрен с 57 гласа в 101-местния парламент. Проруската опозиция бойкотира вота. Филип заяви, че държи на курса към европейска интеграция на Молдова с ЕС, с който през 2014 г. подписа споразумение за асоцииране.

По закон молдовският парламент трябваше да одобри ново правителство до 29 януари, в противен случай трябваше да се разпусне и да бъдат насрочени нови избори. Оставката на предишното бе приета през октомври на фона на обвинения в корупция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерига Могерини прикани страните в молдовския конфликт към сдържаност и диалог. Румънският външен министър Лазар Команеску също призова към спокойствие, съобщи БТА, позовавайки се на АП.

След щурм на парламента в Молдова положи клетва ново правителство