Безредици и напрежение в Молдова
Безредици и напрежение в Молдова / БГНЕС

В Кишинев започнаха масови протести на опозицията, които прераснаха в безредици. Недоволните се обяви против утвърждаването на правителство начело с Павел Филип.

Напрежението в центъра обаче е ескалирало при опит на демонстранти да проникнат на територията на сградата на парламента през задната врата, предава агенция "Фокус".

Пред парламента незабавно е бил поставен полицейски кордон, с който протестиращите са влезли в сблъсъци. Силите на реда са употребили палки и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Според последните данни, в болницата са доставени 15 души , сред тях 9 полицаи и 6 граждани. Пациентите са диагностицирани с травми със средна степен на тежест, регистрирани са травми на опорно-двигателния апарат и главата, заяви ръководителят на отделението по спешна помощ в Болницата за бърза помощ Игор Куров.

Европейският съюз призова страните от конфликта в Молдова към сдържаност и диалог, предаде ТАСС.

„Ние призоваваме всички заинтересовани страни да участват в диалога и да търсят заедно път напред за Молдова", се посочва в комюнике на външнополитическата служба на ЕС.

Посолството на САЩ в Кишинев е призовало властите на Молдова да започнат преговори с демонстрантите, които провеждат акция пред сградата на парламента, съобщава ТАСС.

„Призоваваме властите към незабавна среща с протестиращите и разглеждане на въпросите, предизвикващи тяхното безпокойство, в открита и прозрачна форма", се посочва в съобщение на посолството.

Дипломатическото ведомство също така призовава демонстрантите и полицията към сдържаност.