Руските комунисти пускат срещу Путин богат агробизнесмен (СНИМКИ)

/ БГНЕС
Руската комунистическа партия предприе изненадващ за мнозина ход, като регистрира богат 57-годишен агробизнесмен за съперник на титуляра Владимир Путин в битката за президентския пост, вместо своя лидер ветеран, 73-годишния Генадий Зюганов, предаде Ройтерс.

Путин ще влезе в президентската битка в Русия като независим кандидат (ВИДЕО)

Павел Грудинин
БГНЕС

Руската ЦИК съобщи днес, че е регистрирала Павел Грудинин, който управлява селскостопанска ферма край Москва, за кандидат на комунистите в президентските избори на 18 март. Той е ново лице в иначе закостенялата политическа йерархия на своята партия, почти непроменена през последните две десетилетия.

Тв звезда ще се кандидатира за президент на Русия (СНИМКИ)

Според Ройтерс номинирането на значително по-млад и не така праволинеен кандидат за най-високия държавен пост е опит на компартията да съживи електоралните си шансове, като стане по-привлекателна за младите избиратели.

Павел Грудинин
БГНЕС

Победата на 65-годишния Путин, който има подкрепата на държавната телевизия, на управляващата партия "Единна Русия" и на много избиратели извън големите градове, се смята за сигурна, отбелязват наблюдателите.

Бивш петролен магнат призова руснаците да бойкотират президентските избори

Кандидатурата на Грудинин може индиректно да помогне на Путин, като увеличи избирателната активност на фона на признаците за апатия сред някои избиратели, които смятат, че както и да гласуват, сегашният президент ще победи, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

Грудинин е нетрадиционен партиен кандидат. Той е бивш поддръжник на Путин, с чувство за хумор, не крие, че печели 20 млн. рубли годишно (над 350 000 долара). Казва, че модерните комунисти трябва да се учат от грешките на СССР и предлага Русия да се поучи от някои аспекти на китайския комунизъм.

Павел Грудинин
БГНЕС

Наблюдателите обръщат внимание и на друга сериозна разлика в поведението на компартията. До неотдавна Зюганов критикуваше управляващата партия "Единна Русия", а този път бе много по-внимателен в изразите си при строго контролираната политическа система и избягваше остри критики срещу Путин.

Осъждан строителен предприемач бе предложен за кандидат за президент на Русия

Грудинин обаче се държи доста по-разкрепостено, често обвинява Путин за празни обещания и каза, че той се е задържал начело на властта прекалено дълго, сравни ни дори с бившия съветски лидер Леонид Брежнев, чието дълго управление бе наречено "времето на застоя". "Защо повтаряме същата грешка?", посочи Грудинин в един телевизионен дебат.
БТА