Републиканците бият отбой за здравната реформа
Републиканците бият отбой за здравната реформа / снимка: Gulliver/Getty Images

Републиканците в Конгреса на САЩ практически са се отказали от исканията си за отмяна на здравната реформа - основна пречка до момента да не бъде приет бюджетът на страната.

Здравната реформа влезе в сила на 1 октомври, когато започна и новата финансова година в САЩ. Тя предоставя възможност на гражданите да избират между конкурентни предложение в медицинското застраховане. Идеята на президента Барак Обама е всички граждани да сключат такава застраховка.

Здравната реформа обаче се оказа ябълката на раздора в Палатата на представителите, доминирана от републиканците. Проектобюджетът на три бе връщан от Сената в долната камара за доработка и така и не бе приет, тъй като условието на републиканците бе именно отмяна на здравната реформа.

В резултат, с настъпването на новата финансова година на 1 октомври, САЩ останаха без бюджет и много от държавните учреждения престанаха да работят. Дали от безпрецедентната за страната криза на държавния апарат скоро ще бъде намерен изход, засега не е ясно, посочва БГНЕС.

Видно е обаче, че републиканците, предвождани от председателя на Палатата на представителите Джон Бейнър, вече са се фокусирали върху нуждата от съкращения в различни социални програми и измененията в данъчната политика, като вече почти никой от тях не говори за отмяна на здравната реформа.

„Естествено, че бих желал да се избавим от Obamacare (както наричат здравната реформа). Обаче мисля, че този опит за провали”, признава Орин Хеч, сенатор републиканец от Юта. Колежката му от Южна Каролина Линдзи Греъм добавя: „Хванахме се за непопулярен закон, като избрахме още по-непопулярна тактика”.

Лидерът на републиканското мнозинство в Палатата на представителите Ерик Кантор вече предложи на Обама преговори, без обаче да поставя като условие отмяна на здравната реформа - както стори на предишните преговори Джон Бейнър, което Обама отхвърли категорично.

„Резките изменения в здравната реформа са невъзможни в краткосрочна перспектива. По-добре ще е да насочим вниманието си към съкращения на разходите за социални програми и промени в данъчния кодекс”, признава и Пол Райън, председател на бюджетния комитет в Палатата на представителите.