/ БГНЕС
Москва не вини президента Доналд Тръмп за липсата на подобрение в американско-руските отношения, въпреки предизборното му обещание, каза руският президент Владимир Путин в интервю за арабскоезични телевизии, цитирано от Ройтерс.

"Знаем, че в предишната си предизборна кампания той се изказа в подкрепа на нормализиране (на отношенията между САЩ и Русия), но това за жалост още не се е случило. Ние обаче нямаме претенции, защото виждаме какво става във вътрешната политика на САЩ", каза Путин в интервюто за Ал Арабия, Скай нюз Арабия и арабскоезичния канал на РТ.

Вътрешнополитическият дневен ред не позволява на Тръмп да предприеме стъпки към драстично подобряване на двустранните отношения, каза Путин и добави, че Москва ще работи с всяко правителство на САЩ в степента, която иска Вашингтон.

Путин: Ще изтеглим войските си от Сирия, ако бъдещите власти в Дамаск го поискат (ВИДЕО)

Иранската ракетна програма трябва да се разглежда отделно от ядрената му програма, заяви Путин.

"Възможно е да се обсъжда иранската ракетна програма и трябва да го направим. Ракетната програма обаче е едно нещо, а ядрената програма е друго", каза той.

Путин заяви, че Иран трябва да се придържа "към буквата и духа" на ядреното споразумение от 2015 г. Той добави, че другите страни трябва да уважават интересите на Иран и че Русия ще създаде условия за подобряване на отношенията на Иран със съседните му арабски държави, предаде ТАСС.

Путин: Терористите търсят опорни точки на Балканите и в Азия (ВИДЕО)

Новата конституция на Сирия трябва да гарантира правата на всички етнически и религиозни групи, каза Путин. Той отбеляза, че сирийците реагират положително на разположените в страната руски войници и военна полиция и че повечето руски военни полицаи в Сирия са мюсюлмани от руския Северен Кавказ.

Путин изрази мнение, че е време да бъде възстановено членството на Сирия в Арабската лига, замразено през ноември 2011 г.
 


"Струва ми се, че е време Сирия да се върне в семейството на арабските народи, да се върне в Арабската лига", каза Путин и увери, че Русия ще помогне с всичко възможно за нормализиране на положението в Сирия.

Руското разузнаване не знае кой стои зад атаките над саудитски петролни инсталации на 14 септември, продължи президентът.

Русия ще настоява за турско-сирийски диалог

"Още на следващия ден разговарях с ръководителите на външното ни разузнаване и на нашето министерство на отбраната. Не, не знаем. Няма сега да коментирам кой би трябвало да знае това, за да не обидя никого, но ние нямаме никаква достоверна информация по този въпрос", каза Путин и отбеляза, че иранският президент Хасан Рохани го е уверил, че Иран няма нищо общо с тези атаки, за които поеха отговорност йеменските бунтовници хуси. Саудитска Арабия, САЩ, Франция, Великобритания и Германия обаче заявиха, че отговорност за атаките носи Иран.

Путин изрази задоволство от икономическите отношения на Русия със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, но добави, че има много перспективи за още по-добро сътрудничество.
БТА