/ Gulliver/Getty Images

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс призова като свидетели децата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Иванка и Доналд Тръмп-младши, за да свидетелстват в разследване за възможна измама в неговата компания Trump Organization. Това съобщи The New York Times.

Щатската прокуратура в Ню Йорк е изпратила призовка на децата на бившия президент на 1 декември 2021 г. Доналд Тръмп трябва да се яви, за да даде показания под клетва на 7 януари 2022 г.

Тръмп продава хотела си във Вашингтон за 375 млн. долара

Преди седмици адвокатите на Тръмп подадоха съдебен иск срещу държавния прокурор Летиция Джеймс с твърденията, че тя е нарушила правата на бившия президент.

Джеймс очаква разпитите на Иванка и Тръмп-младши да дадат доказателства в разследването на компанията на Тръмп. Делото е за нереално завишаване на стойността на активите й за получаването на заеми. Друг син на бившия президент - Ерик Тръмп, беше разпитан по това дело още през есента на 2020 г.

През юли 2021 г. Trump Organization и лично нейният финансов директор Алън Вайселбърг бяха обвинени в укриване на данъци, участие в измами, кражба на имущество и фалшифициране на документи. Според CNN следователите са предложили сделка на Вайсълбърг, за да даде той доказателства, които биха могли да се използват срещу Тръмп.

Бившият адвокат на Тръмп го праща на съд

Компанията на Тръмп е заподозряна в изкуствено завишаване на стойността на активите си, за да получи заеми. Производството започна, след като бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен направи твърдения, че компанията е прибягнала до практиката. Експрезидентът отрича обвиненията и нарича разследванията, проведени от властите в Ню Йорк, "най-големият лов на вещици", иницииран от демократите срещу него и неговите поддръжници.

БГНЕС