Дузина хора се събраха в Дакар за репетиция за комедийно шоу. Техният лидер, Бабакар Камара посреща все повече и повече млади хора, които искат да участват в представлението му, което се казва „Абба шоу“, предава Voice of America (VOA).

„Абба шоу“ се провежда от 2015 година на всеки три месеца.

Днес то е едно от задължителните събития, които жителите на Дакар искат да посетят и видят.

„Всеки иска да е комик, защото е много благородна професия. Ти си на сцената, привличаш вниманието на много хора, цивилизовани хора, добри хора, които искат да се посмеят. Затова има много младежи, които искат да бъдат комици. Проблемът е липсата на подкрепа. Дори ако отворите TikTok, ще видите колко много млади хора се опитват да правят комедийни видеа, както и в Instagram, YouTube и навсякъде другаде. Но ние искаме да виждаме млади хумористи на сцената, защото това е бъдещето“, заявява Бабакар.

Мустафа Нянг е едно от големите открития на „Абба шоу“. Той има почти милион последователи в Instagram. Животът му коренно се променя, когато започва комедийната си кариера през 2020 година.

„Комедията в Сенегал е като футболът в Бразилия. Тук всеки е комик. Но когато става въпрос да достигнеш до сцената, рядко е да видиш някой от Сенегал, който да стигне до върха на международната сцена. Но за мен и моите колеги мога да кажа, че имаме една мечта – да представляваме Сенегал пред света“, заявява Нянг.

Друга успешна история е на 33-годишния Мам Баламбо, чиито кратки видеа са събрали вече стотици хиляди последователи.

„Първо ме наричаха загубеняк. Дори в моя квартал, в интернет, и дори някои роднини ме наричаха така, защото ме виждаха като наскоро оженен човек, който играе като клоун в интернет. Мога да кажа, че това е професия. Не е уважавана в Сенегал, но е дълг на комика да се наложи като такъв и да се опита да успее в професията си“, заявява той.
Voice of America (VOA)