Балкани
Балкани / iStock/Getty Images
Министерският съвет одобри позицията на България за участие в Срещата на върха EC-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 октомври в Бърдо, Словения. Във форума ще участват държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, на шестте държави-партньори от Западните Балкани и други заинтересовани страни.

„От Солун до Загреб“ - стъпка към общото бъдеще на Западните Балкани (ВИДЕО)

Сред основните цели на Срещата на върха в Бърдо е потвърждение на подкрепата на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани и създаването на предпоставки за засилване на сътрудничеството на Съюза със страните от региона във връзка с реализацията на Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, който ще позволи подпомагане на зеления преход, засилване на свързаността и социално-икономическото възстановяване.

Очаква се лидерите да приемат декларация, с която да подчертаят, че ЕС е най-близкият партньор, основен инвеститор и донор на региона. Подкрепата на ЕС ще продължи да бъде обвързана с осезаем напредък в областите на върховенство на правото, социално-икономически реформи и присъединяването на партньорите от Западните Балкани към европейските ценности, правила и стандарти.

Каракачанов: Искаме Северна Македония да спазва договорите, които подписва

България подкрепя провеждане на срещата, която разглеждаме като логично продължение на Срещите на върха в София (2018 г.) и Загреб (2020 г.). Считаме, че тя е позитивен сигнал, показващ трайния ангажимент на ЕС към Западните Балкани. Подкрепяме фокусът на форума да бъде поставен върху актуалните социално-икономически предизвикателства пред региона, се казва в позицията, приета от българското правителство.

Като част от непосредственото ни съседство, Западните Балкани са устойчиво водещ приоритет на българската външна политика. Имаме искрен интерес всички страни от региона да станат част от европейското семейство. Нашата подкрепа е последователна, основана на ключовите принципи на собствените постижения в изпълнение на критериите по пътя на реформите и на важността от поддържането на добросъседски отношения.