/ iStock/Getty Images
В доклад на ООН се посочва, че светът е далеч от правилния път за постигане на повечето от целите за устойчиво развитие, договорени през 2015 г., като например борбата с бедността и глада, като се посочват недостигът на финансиране, геополитическото напрежение и пандемията COVID-19, пише Reuters.

Годишният доклад на ООН за устойчивото развитие класира постиженията на 193-те държави членки в изпълнението на 17-те широкообхватни "цели за устойчиво развитие" (ЦУР), които също така включват подобряване на достъпа до образование и здравеопазване, осигуряване на чиста енергия и опазване на биологичното разнообразие.

Комисията установи, че нито една от 17-те цели не е на път да бъде постигната до 2030 г., като повечето цели показват "ограничен или обратен напредък". В доклада се призовава страните да се справят с хроничния недостиг на финансиране, както и да преработят самата система на ООН.

"Това, което показва този доклад, е, че още преди да се появи пандемията, напредъкът е бил твърде бавен", казва Гийом Лафортюн, вицепрезидент на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие (SDSN) и водещ автор на доклада.

"След като се появи пандемията и други кризи - включително военни конфликти - това е история на застой."

В доклада се посочва, че борбата с глада, създаването на устойчиви градове и опазването на биоразнообразието на сушата и водата са особено слаби области. Политическите цели като свободата на печата също са отбелязали "обрат в напредъка".

В доклада се казва, че Финландия, Швеция и Дания са начело на списъка с държави, а Китай също е постигнал по-бърз от средния напредък, но най-бедните страни в света са изостанали още повече.

Лафортюн заяви, че развиващите се страни се нуждаят от по-голям достъп до международно финансиране, като добави, че институции като агенциите за кредитен рейтинг трябва да бъдат насърчавани да вземат предвид дългосрочното екологично и икономическо благосъстояние на дадена страна, а не само краткосрочната ѝ ликвидност.

Докладът оценява и готовността на страните да си сътрудничат в световен мащаб чрез институциите на ООН. Съединените щати бяха класирани на последно място.

"Голяма част от страните подкрепят сътрудничеството... но има редица велики сили, които не играят по правилата на играта", каза Лафортюн.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters