/ iStock/Getty Images
Съединените щати са против искането на палестинската автономна власт да получи статут на пълноправен член на ООН, заяви представител на администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Неназованият източник говори пред агенцията преди Съветът за сигурност на ООН да се произнесе по въпроса.

Проекторезолюцията отправя призив към съвета да препоръча на Общото събрание на ООН "Държавата Палестина да бъде приета за член на ООН". 

За да приета мярката, е необходимо тя да получи подкрепата на 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност без никой от петте постоянни измежду тях да наложи вето.

Според дипломати проектът е поддържан от 13 държави. Това означава, че на САЩ ще им се наложи да наложат вето, отбелязва Ройтерс.

Такъв изход би бил очакван, тъй като Съединените щати са против признаването на палестинска държава, с аргумента, че такава трябва да бъде създадена в съответствие със споразумение с Израел.

Миналата седмица Съветът за сигурност вече обсъди искането на палестинската автономия и обеща да се произнесе по въпроса до края на този месец.

През септември 2011 г. палестинският президент Махмуд Абас поде инициатива за "присъединяване на Държавата Палестина към ООН", която обаче така и не се осъществи, припомня Франс прес. В крайна сметка Палестинската автономия получи през ноември следващата година статут на наблюдател в световната организация. Миналата седмица тя подаде ново искане за пълноправно членство, като се аргументира с израелската офанзива в ивицата Газа. 
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев/БТА