Мащабна антитерористична операция в Италия (СНИМКИ)
Мащабна антитерористична операция в Италия (СНИМКИ) / БГНЕС

Арестуваните днес в Италия предполагаеми ислямски терористи от Пакистан и Афганистан са обмисляли през 2010 година да изпратят атентатор самоубиец, за да се взриви във Ватикана, предаде ДПА, като се позова на оглавяващия разследването прокурор.

"Има някои прехванати от нас разговори, които ясно сочат, че е планирана някаква атака срещу Ватикана", каза пред репортери прокурорът на Катания Мауро Мура.

Мащабна антитерористична операция в Италия (СНИМКИ)
netinfo
Полицията засякла заподозрения атентатор самоубиец, който пристигнал на летище "Фиумичино" в Рим през март 2010 година. Малко след това той обаче напуснал страната, най-вероятно след като съучастниците му разбрали, че полицията е по петите му, посочи Мура.
Мащабна антитерористична операция в Италия (СНИМКИ)
netinfo
Италианската полиция съобщи, че е извършила операция за арестуване на 18 заподозрени терористи, включително двама предполагаеми охранители на Осама бин Ладен, за които се твърди, че са организирали нападения в Пакистан и са заговорничели да свалят пакистанското правителство, отбелязва Асошиейтед прес. Въпросните лица, чиято база се е намирала на остров Сардиния, в Олбия, са пристигнали в Италия с подправени документи, в това число като бежанци, и са укривали своите съучастници.
Мащабна антитерористична операция в Италия (СНИМКИ)
netinfo
Италианският министър на вътрешните работи Анджелина Алфано коментира, че проведената днес операция в страната е показвала, че системата за сигурност работи, съобщи ТАСС.

Ватиканът омаловажи разкритията за планираното терористично нападение, посочвайки, че заплахата е от 2010 година и затова нито е от значение, нито буди безпокойство, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди излезе с изявление, след като прокуратурата в Сардиния разкри по-рано днес подробности около предполагаем заговор за нападение срещу Ватикана.

"Както изглежда, става дума за хипотеза, която датира от 2010 г. и която не се е осъществила. Затова тя няма никакво значение към днешна дата и не е причина за някакво особено безпокойство", посочи Ломбарди.

Източник: БТА