/ Gulliver/Getty Images
Лошото време може да осуети историческия старт на пилотирания кораб "Дракон" на американската частна компания "Спейс екс", след като дъжд и буря се спуснаха над космическия център "Кенеди", разположен на крайбрежието на щата Флорида, рано сутринта в сряда, предаде Франс прес.

От своя страна Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия могат да представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта, отбелязва агенцията.

Специалисти от НАСА и от компанията "Спейс екс" ще трябва да решат дали да не отложат старта за събота, другият възможен прозорец за изстрелването.

"Нашето съвещание за метеорологичната обстановка в Атлантическия океан ще определи дали да пристъпим към старта", коментира ръководителят на компанията "Спейс екс" Илон Мъск.

Засега изстрелването е планирано за 16:33 ч. местно време /23:33 ч. българско време/ от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11. На борда на пилотирания кораб "Дракон" ще бъдат американските астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли. Това ще бъде първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки.
БТА