Куба и САЩ освободиха агенти на реципрочна основа
Куба и САЩ освободиха агенти на реципрочна основа / Guliver/Getty Images

Кубинските власти са освободили американеца Алън Грос, който бе в затвора там от 5 г., като част от споразумение, включващо и освобождаването на трима кубинци, излежаващи присъди в САЩ, съобщиха високопоставени служители от администрацията на президента Барак Обама, цитирани от Асошиейтед прес.

65-годишният Грос е отпътувал от Куба за САЩ тази сутрин с американски правителствен самолет, придружен от трима сенатори. Той е бил освободен по хуманитарни причини с решение на кубинското правителство по искане на САЩ, добавиха служителите, пожелали анонимност.

Администрацията на Обама смяташе освобождаването на Грос като предварително условие за подобряване на отношенията с Куба, но изненадващата сделка може да разчисти пътя за по-широка дискусия за разширяване на отношенията и вероятно за снемане на продължаващото над 50 години американско икономическо ембарго срещу обявения за враг комунистически съсед.

Белият дом обяви, че в 17,00 ч по Гринуич президентът Обама ще направи официално изявление. Изявление по същото време ще направи и кубинският лидер Раул Кастро.

Според пожелал анонимност служител от администрацията на Обама президентът ще обяви промяна на политиката спрямо Куба. Освобождаването на Грос може да положи началото на нормализиране на отношенията с Куба. Това би предизвикало яростна опозиция от добре финансираната и политически организирана общност на кубинските емигранти, които отхвърлят всякакви връзки с комунистическия остров.

Още преди година Обама каза, че "трябва да продължим да осъвременяваме нашата политика" спрямо Куба, но досега той не е подал никакъв знак за промяна. Президентът има право едностранно да отмени или смекчи търговското ембарго срещу Куба и да позволи на американски граждани да пътуват свободно до острова. Държавният департамент може да извади Куба от списъка на страните, подкрепящи тероризма - квалификация, която води със себе си допълнителни икономически санкции, отбелязва Ройтерс.

Обама ще обяви най-голямата промяна в политиката на Съединените щати към комунистическата държава от десетилетия, предаде Асошиейтед прес. Вашингтон и Хавана ще започнат преговори за установяване на пълни дипломатически отношения. САЩ се надяват да открият свое посолство в Куба през идните месеци. Тези ходове са част от двустранно споразумение за размяна на шпионите. То предвижда нормализиране на банкови и търговските връзки между Съединените щати и Куба, уточни американският сенатор Марко Рубио.

Грос бе арестуван в Куба на 3 декември 2009 г., докато работеше по създаването на интернет мрежа от американската частна компания Ди Ей Ай, действаща като подизпълнител на американската правителствена Агенция за международно развитие (Ю Ес Ейд). Агенцията имаше за цел да помага за развитие на демокрацията в комунистическата страна. Грос бе задържан при петото си пътуване до Куба, където заедно с еврейски организации работеше за осигуряването на достъп до интернет, заобикаляйки местната цензура. Куба смята програмите на агенцията за нелегална подривна дейност на САЩ срещу своето правителство. Грос бе осъден на 15 години затвор за незаконен внос в Куба на телекомуникационно оборудване. Без знанието и разрешението на властите в Хавана той предавал на еврейската общност в Куба апаратура за свързване с интернет. Самият Грос пред съда не отрече това, но нарече сам себе си "доверчив глупак" и изказа мнение, че Ю Ес Ейд и Ди Ей Ай фактически са го използвали. "И аз скъпо платих за това", заяви той.

Тримата кубинци, освободени в САЩ в замяна на Грос, са част от т.нар. кубинска петорка - група мъже от мрежа, изпратена от тогавашния кубински лидер Фидел Кастро да шпионира в Южна Флорида, където живеят хиляди кубински емигранти, бегълци от комунистическия режим. Петимата, смятани за герои в Куба, бяха осъдени през 2001 г. в Маями по обвинения в конспиративна дейност и липса на регистрация като чужденци в САЩ. Двама от петорката вече бяха освободени след излежаване на присъдите.

Досега САЩ категорично отказваха да разменят Грос за кубинските агенти, но натискът над Белия дом за освобождаването му се засили поради настоявания на негови близки и на външнополитически експерти заради влошаването на здравословното му състояние. Той обяви петдневна гладна стачка през април, след като вече бе отслабнал с 46 кг, като се зарече по-скоро да умре, отколкото да посрещне 66-ия си рожден ден в затвора. Разговорите за освобождаването на Грос са продължили около една година при посредничеството на Ватикана, каза американският сенатор демократ Дик Дърбин.

Шефът на Ю Ес Ейд Раджив Шах обяви днес, че ще се оттегли от поста си през февруари, но не посочи поради какви причини. Той оглавяваше агенцията от 2010 г. Напоследък срещу него бяха отправени критики след разкрития на Асошиейтед прес, че е създал секретна интернет мрежа, подобна на Туитър, в Куба. Социалната мрежа си поставяла за цел да подрива кубинското правителство и да внедрява свои хора в хип-хоп средите от музикалната общност на острова с цел да се вербуват дисиденти сред изпълнителите.

Източник: БТА