/ БГНЕС, архив
Евентуалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО няма да донесе стабилност в Европа. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава БТА, като се позовава на Reuters.

„Нееднократно сме заявявали, че Алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация и по-нататъшното му разширяване няма да донесе стабилност на европейския континент“, заяви на пресконференция говорителят на Кремъл, попитан за възможността за присъединяване на Швеция и Финландия към пакта.

Високопоставен служител на Държавния департамент каза миналата седмица, че перспективата за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО е станала част от дискусията между министрите на отбраната от Алианса в Брюксел.

По-рано вестник The Times съобщи, че Финландия и Швеция имат готовност да се присъединят към НАТО още през лятото на тази година. Източници на изданието от САЩ уточниха, че членството в Алианса и за двете скандинавски страни е било „тема на разговори и множество сесии“ по време на разговорите между външните министри на страните-членки на НАТО миналата седмица. Участие в тях са взели представители и на двете държави.

Вашингтон се надява членовете на НАТО да се увеличат от 30 на 32 като пряка последица от нахлуването на Русия в Украйна.

Кандидатурата на Финландия се очаква през юни, а след нея – и тази на Швеция.
БТА, The Times