Катастрофа грози икономиката на САЩ, предупреждава Обама
Катастрофа грози икономиката на САЩ, предупреждава Обама / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че икономиката на САЩ ще бъде изправена пред катастрофа, ако Конгресът не одобри предложения от него огромен план за стимулирането й, предаде Ройтерс. Ако планът не бъде подписан и превърнат в закон, икономиката ни, която вече е в криза, ще бъде изправена пред катастрофа, заяви Обама на среща с демократи от Камарата на представителите във Вирджиния.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд внезапно прекрати дебатите по пакета мерки на стойност 920 млрд. долара, но обяви, че депутатите ще продължат работа в петък местно време, за да се опитат да постигнат съгласие за двупартийна подкрепа за плана.

По-рано в четвъртък местно време Рийд изрази надежда, че разполага с достатъчно гласове да прокара плана и това ще стане до часове. Той каза, че демократите ще опитат да направят това отново в петък.

Миналата седмица Камарата на представителите прие план на стойност 819 млрд. долара. Ако Сенатът също приеме плана, двете камари ще трябва да съгласуват различните версии през следващата седмица. Демократите обещаха да финализират законопроекта до 13 февруари, отбелязва ДПА.

Усилията за двупартийна подкрепа за проекта се провалят, тъй като много републиканци и някои консервативни демократи все още не са убедени в ползите от него. "Този пакет за стимулиране ще бъде бедствие за децата и внуците ни", заяви сенатор Джон Маккейн, който бе кандидат за президент на републиканците през миналата година. Негов алтернативен план на стойност 420 млрд. долара бе отхвърлен от Сената.