военни Израел
военни Израел / БГНЕС
Израелка, заложник на Хамас, най-вероятно е била убита от израелски боен хеликоптер на 7 октомври м.г.

Според армейското разследване Ефрат Кац и повечето от бойците в превозното средство са били убити.

Байдън иска да се намалят щетите и страданията на цивилните в Газа


Хеликоптерът е стрелял по превозно средство, в което е имало терористи. Въз основа на свидетелските показания, там е имало и заложници. В резултат на огъня повечето от терористите, които са били в превозното средство, са били убити, а най-вероятно и Ефрат Кац, се казва в изявлението.

"Трагичното и злощастно" събитие е станало в момент на "бойни действия и условия на несигурност", обясни началникът на израелските военновъздушни сили Томер Бар.

Командирът на военновъздушните сили не намира вина в операцията на екипажа на хеликоптера, който е действал в съответствие със заповедите в сложната военна действителност. Системите за наблюдение на хеликоптера не са могли да различат заложниците от похитителите.

Кац, 68-годишна по време на безпрецедентната атака на Хамас срещу Южен Израел, е отвлечен от кибуца Нир Оз близо до границата с Газа.

Израел ще мобилизира резервисти за въздушната си отбрана

Дъщеря ѝ Дорон Кац-Ашер и двете ѝ деца също са взети за заложници по време на нападението, но по-късно, на 24 ноември, са освободени.

Партньорът на Кац, Гади Мозес, както и бившата му съпруга Маргалит Мозес, също бяха взети за заложници по време на нападението. По-късно жената е освободена, но се смята, че Гади остава в плен в Газа и все още е жив.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС