Израелска медицинска технология помага за лечението и спасяването на войници, предаде Voice of America (VOA).

Израел твърди, че промените в неговата бойна доктрина поддържат живи повече войници, включително тези, които са били тежко ранени. Армията е изпратила повече лекари на полето и евакуира по-бързо ранените войници.

В болница Хадаса Маунт Скопус в Йерусалим войниците се лекуват с някои от най-новите медицински технологии, като по-малко инвазивна и по-точна асистирана от робот хирургия. 

"Времената на криза са времена за възможности. Това, което можем да използваме за нашите пациенти, са области на хирургия, които са достигнали своя връх през последната година - година и половина. Помага ви да работите с водещи в света технологии и да ги прилагате при кризи, които не са били правени досега", каза доктор Джошуа Шрьодер.

Шрьодер допълни, че те също използват 3D принтери. Имат и 3D отпечатани части от тялото, с които да заменят някои кости.

Коляното на един войник, ранен в Газа, беше заменено с 3D отпечатан модел, нещо, което според Шрьодер не би могло да бъде направено с конвенционална ортопедична хирургия.
 
През януари болница „Хадаса“ откри и новия център за рехабилитация на Гандел за лечение на войници, които се нуждаят от обширна рехабилитация. Ерусалим имаше сериозен недостиг на легла за рехабилитация преди отварянето на центъра.

Властите казват, че новото съоръжение ще осигури 132 легла и ще може да лекува до 10 000 пациенти. Има дори подземна болница в Хадаса, ако е необходимо по време на война.

Най-новите терапии включват антигравитационна машина, която помага на хората да се научат да ходят отново. Това помогна на 21-годишния Рафаел, чийто крак беше ранен, да възвърне по-голямата част от функцията си и да се научи отново да ходи.

Лекарите от Хадаса разработват технологията както за войници, така и за цивилни в Израел, но и да я споделят със света.
Voice of America (VOA)