/ Thinkstock/Getty Images
Иран отрече да е забранявал на самолета с българския премиер Бойко Борисов да прелети над Иран. "Разрешение за прелитане на българския самолет е било дадено по официално искане от българското посолство в Техеран", каза днес в отговор на зададен му въпрос говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от агенция ИРНА.

Иран отказал достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет

Според него иранските авиодиспечери получили грешна информация за полета от пилота на самолета, който не е предал правилно кода за допуск на кулата за управление на полетите, поради което самолетът на българския премиер не е бил идентифициран, обясни Касеми.

Той предположи, че несъвпадението между наличната в контролната кула информация и получената от самолета може би се дължи на промени, направени от пилота в последния момент.

Посолството на Иран отговори след скандала с правителствения ни самолет

Говорителят изрази съжаление за грешката и отбеляза, че "иранското въздушно пространство е отворено за самолети на приятелски страни като България".

Касеми добави, че Иран има едно от най-безопасните въздушни пространства в света и че невоенни самолети от съседни страни безопасно летят през неговото небе.
БТА