/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември т.г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрута София-Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
Проявеното отношение е оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години, се посочва в съобщението. Иранският дипломат е изразил дълбоко съжаление във връзка със случая и е уверил, че става дума за техническо недоразумение.
 
Иран отказал достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет
 
Междувременно Посолството на Иран отговори с официално прессъобщение след скандала с правителствения ни самолет. Причината българският правителствен самолет да не бъде допуснат да премине над Иран е несъответствие на предоставената информация за полета, се казва в позицията на посолството.

"Посолството на Ислямска република Иран в София желае да информира, че в отговор на официалната молба на посолството на Република България в Техеран от 8 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителствения самолет, превозващ Н.Пр. г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, и придружаващата го делегация, над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 9 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено", пишат от посолството.
 
"Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни", се отбелязва още в съобщението.