Хиляди хървати скочиха срещу кирилицата
Хиляди хървати скочиха срещу кирилицата / снимки: Reuters

Близо 25 000 хървати, повечето ветерани от войните, протестираха в центъра на столицата Загреб срещу планове да се въведат знаци на кирилица, предаде Ройтерс.

Социалдемократическото правителство, което ще вкара Хърватия в ЕС на 1 юли, обяви, че иска да спазва закона за малцинствата и да постави двуезични знаци в районите, където повече от една трета от населението са етнически сърби. Хърватите използват латиницата, докато сърбите, както и руснаците, украинците и българите - пишат на кирилица, припомня агенцията.

Някои хървати възприемат кирилицата като напомняне за страданията на страната им в сблъсъците с югославската армия и сръбските милиции по време на войната за независимост през 1991-1995 г.

Вчера протестиращите развяваха хърватски знамена и символи на военни части. Демонстрантите обявиха, че ще направят всичко възможно да предотвратят появата на знаци на кирилица особено в град Вуковар, разрушен по времена 3-месечната обсада от сръбските сили през 1991 г., посочва БГНЕС.

„Няма да приемем използването на кирилицата. Във Вуковар положението трябва да е различно в знак на почит към жертвите”, каза един от организаторите.

Хиляди хървати скочиха срещу кирилицата
netinfo


Властите не са обявили кога смятат да поставят знаците на кирилица.

След като бившата югославска република Хърватия провъзгласи независимостта си, сръбските сепаратисти, подкрепяни от югославската федерална армия и режима в Белград предприеха през август 1991 г. военна кампания срещу Вуковар. Близо 1600 души, от които 1100 цивилни бяха убити през месеците на обсада и след падането на града, а 20 000 хървати бяха прогонени. Варварските бомбардировки на сръбските сили практически сринаха града. Отношенията между сърби и хървати продължават да са обтегнати.