/ БГНЕС
Хиляди хора се събраха в малкото боливийско градче Вайегранде, за да почетат паметта на екзекутирания недалеч от там преди 50 години аржгентинец Ернесто Че Гевара, превърнал се в символ на кубинската революция, предаде Ройтерс.
 
Сред тях бе и боливийският президент Ево Моралес, един от малкото останали леви лидери в Латинска Америка, където напоследък по-силна е десницата. Желаещите да участват във възпоменателните прояви за Че Гевара бяха толкова много, че местните власти още преди няколко дни съобщиха, че места в хотелите няма и на мнозина им се наложи да нощуват в палатки. Този вариант избра и биливийският лидер.

Най-малкият син на Че Гевара отвори туристическа агенция в Куба
 
Той положи цветя пред бюста на Че Гевара в село Ла Игера, където е заловен и по-късно убит. В церемонията участваха и бивши кубински въстанници, воювали заедно с него в Боливия, съобщи ТАСС.
 
Гевара, съратник на водача на кубинската революция Фидел Кастро, става един от най-важните командири на бунтовниците, а след 1959 и член на кубинското революционно правителство, оглавява централната банка и министерството на индустрията.
 
Той се надява да повтори кубинската революция в Конго, а след това и в Боливия, но не успява да вдигне боливийците на въоръжено въстание, обкръжен е от обучени от ЦРУ войници и е заловен на 8 октомври 1967 година, припомня Ройтерс. На другия ден по заповед на тогавашния президент Рене Бариентос е екзекутиран без съд. Гевара умира 39-годишен.
 
Останките му са ексхумирани и препогребани в 1997 г. в Санта Клара, Куба. В неделя там се състояха възпоменателни церемонии.
 
Най-добрият начин да почетем паметта на легендарния революционер е да продължим борбата с империализма, каза Моралес, цитиран от боливийската информационна агенция. А в Туитър боливийският президент написа: "И след 50 години легендата за Ернесто Че Гевара е жива в младите хора, в несъмнената им битка за равенство и освобождение".
БТА