/ БТА
Южноафрикански учени започват тази седмица да инжектират радиоактивни материали в рогата на носорози, за да ги направят непривлекателни за бракониерите и за по-лесно засичане при преминаване на граници, съобщи АФП.

В Република Южна Африка живеят около 80 на сто от животните от световната популация на белия носорог, по-малко от 13 000 екземпляра. Страната се е превърнала в притегателен център за бракониери заради търсенето  на рогата на животните в Азия заради предполагаемия им ефект като терапия и афродизиак в традиционната медицина.

В резервата за носорози сираци, в който се грижат основно за млади животни, чиито майки са станали жертва на бракониери, Джеймс Ларкин от университета на Витватерсранд, чиято е инициативата, поставя "два миниатюрни радиоактивни чипа в рог" на едно от красивите бебета носорози. То е на една година и вече тежи половин тон. Резерватът се намира на неназовано място в провинция Лимпопо.

Радиоактивните материали правят рогата непотребни и силно токсични за консумация от хора, обясни Нитхая Чети, декан във факултета по природни науки в университета. Носорозите са под упойка и не изпитват болка при манипулацията, каза Ларкин. Дозата радиация е така ниска, че няма да вреди на здравето на животното и на околната среда.

През февруари правителството на страната обяви, че въпреки усилията през 2023 г. са убити 499 носорога, повечето от тях в националните паркове. Това е ръст от 11 на сто в сравнение с предходната година.

В проекта "Ризотоп" за инжектиране с радиоактивни материали на животните са включени двадесет носорога, които ще бъдат инжектирани с доза, "достатъчно силна, за да задейства детекторите, инсталирани по света за предотвратяване на ядрен тероризъм", обясни Ларкин за АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоанета Маркова/БТА