/ БТА
Бебе от критично застрашения вид суматрански носорог се роди националния парк Уей Камбас на индонезийския остров Суматра.

Няколко вида носорози са застрашени от изчезване

То тежи 78 килограма и е второто новородено там за последния месец. Все още полът на малкия носорог не е уточнен, съобщи индонезийското Министерство на околната среда и горското стопанство. Родители на бебето са Дилайла и Харапан, които също обитават парка, чиято цел е съхраняването на носорозите, които са силно застрашен от изчезване вид.

Според Световния фонд за дивата природа в света са останали по-малко от 50 суматрански носорога, които живеят основно на островите Суматра и Борнео.
 

носорог
БТА

      
Суматранският носорог е един от петте оцелели вида от семейство Носорози.

Макар и доста голям бозайник, това е най-малкият носорог, с височина 112 – 145 см, дължина на тялото и главата – 2,36 – 3,17 метра и на опашката – 35 – 70 cm. Теглото им варира между 500 и 1000 килограма.

     
През ноември в същия национален парк се роди мъжки носорог, което е в добро здраве.

         

"Добрите новини идват една след друга", каза министърът на околната среда Сити Нурбая Бакар в изявление. "Тези добри новини трябва да насърчат нас, индонезийците, да продължим усилията си за опазване на защитените видове в страната", добави тя.

Застрашен суматрански носорог се роди в Индонезия

Носорозите са мишена на бракониери заради рога си, който в Азия се цени много като съставка за традиционни лекарства. Те се продават за десетки хиляди евро.

В Червената книга на IUCN например черният западноафрикански носорог вече се води официално за изчезнал. Подвидът бял централноафрикански носорог е на границата на изчезване и е поставен сред видовете, които може би са изчезнали в диво състояние.