/ БГНЕС
Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа
100415
Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа
  • Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа
Гласуването в гръцкия парламент на Преспанското споразумение за новото име на Република Македония бе отложено за утре в 14.30 часа местно време. Решението бе взето след среща на председателя и заместник-председателите на парламента в Атина. 
 
Въпреки силните реакции, които предизвика, Преспанското споразумение почти сигурно ще бъде ратифицирано с подкрепата на най-малко 152-ма депутати от 300-местния законодателен орган. Опозиционният лидер Кириакос Мицотакис се отказа за внася вот на недоверие, но неговата "Нова демокрация" е твърдо против договора. 

Гръцкият композитор Микис Теодоракис с отворено писмо срещу Договора от Преспа
 
Междувременно 1500 полицаи са задействани в Атина заради планираните за тази вечер демонстрации срещу ратифицирането на споразумението.
 
Едно от основните възражения на „Нова Демокрация” срещу договора, е че конституцията на бившата югославска република Македония не е преработена и в нея не са отразени промените, договорени между двете страни. Въпреки острите политически и социални реакции, които Преспанският договор предизвиква, се очаква ратификацията да бъде гласувана с най-малко 152 гласа. Освен 145-имата депутати на „Сириза”, Ципрас може да разчита и на гласовете на трима депутати от центристката партия "То Потами", на двама представители от доскорошния коалиционен партньор  „Независими гърци” и на двама независими депутати.

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
В същото време еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че споразумението е под въпрос. Според него сделката е по-скоро в полза на Бившата югославска република Македония. На електронната си страница той написа:
 
"Преспанското споразумение не е балансирано и точно, затова то е проблематично. Географският критерий, който всички гръцки правителства приемат, е едно, но историческият критерий в споразумението е друг. Етническата принадлежност и езикът създават националната идентичност, а при договора от Преспа те са оставени отворени за националистически политики".
 
Бившият консервативен премиер Костас Караманлис също отправи критики към правителството за това, че е приело договора, без да уважи чувствителността на гърците.

Протест на гръцки земеделци ще блокира Кулата - Промахон
 
Гръцките фермери, които се заканиха, че днес ще направят протестно шествие с тракторите си и ще блокират граничния пункт „Промахон-Кулата“, не бяха допуснати от полиция и жандармерия да излязат с машините си на пътя. Протестът на фермерите беше насрочен за 14 часа при град Сидерокастро, който отстои на 20-на км от границата с България. Той беше замислен като част от готвената довечера многохилядна демонстрация пред парламента в Атина.
 
От „Гранична полиция“ съобщиха, че са в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна. При евентуални затруднения в движението през пункта своевременно ще бъде предоставяна информация на пътуващите.