Гореща вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка, като през следващите дни температурите могат да достигнат рекордни стойности, предаде Би Би Си.

Очакват се над 40 градуса по Целзий в някои части на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия температурите може да достигнат до 48,8 градуса по Целзий. Предупреждение за червен код е издадено за десет населени места, сред които Флоренция и Рим.

Във вторник мъж почина, след като припадна в Северна Италия. Местни медии съобщиха, че 44-годишният работник е боядисвал линиите на пешеходните пътеки в град Лоди, близо до Милано, преди да припадне от жегата. Откаран е в болница, където по-късно е починал.

"Изправени сме пред непоносима гореща вълна", написа италианският политик Никола Фратояни в профила си в Туитър.

"Може би в най-горещите часове трябва да се вземат всички полезни предпазни мерки, за да се избегнат трагедии като тази, която се случи в Лоди".

Няколко туристи в страната вече припаднаха от топлинен удар, включително британец пред Колизея в Рим.
Очаква се горещата вълна "Цербер", както я нарече Метеорологично дружество на Италия на името на триглавото чудовище, което се появява в "Ад" на Данте, да доведе до екстремни условия в следващите няколко дни.

Най-високите температури се очакват в петък, а според метеорологичните прогнози на Би Би Си в голяма част от Южна Европа може да се достигнат стойности над 40 градуса по Целзий, а може и по-високи.

Внимание, опасни жеги: Жълт и оранжев код за високи температури (КАРТА)

Горещините вероятно ще продължат и през уикенда, а в Прага живакът в термометрите може да достигнат до 36 градуса по Целзий в събота, сочат прогнозите на Би Би Си. Стойностите са доста по-високи от средните, които бяха около 24 градуса през юли.

Най-горещата температура в Европа от 48,8 градуса по Целзий е регистрирана през август 2021 г. близо до Сиракуза на италианския остров Сицилия.

Миналата година в резултат на горещините в Европа са починали над 60 000 души. Опасенията са, че тази гореща вълна може да доведе до много повече смъртни случаи това лято.

Експерти твърдят, че периодите на изключително горещо време зачестяват, а заради климатичните промени се смята, че вече е нормално да се наблюдават рекордни температури.

Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози обяви, че в световен мащаб този юни е бил най-горещ, откакто се води статистика, припомня Би Би Си. 
 
Теодора Славянова/БТА