/ ThinkStock/Getty Images
Германските власти днес арестуваха жена, обвинена, че е пътувала в Сирия с четирите си малки деца, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава" (ИД), както и девера й, който е обвинен, че й е помогнал, предаде Асошиейтед прес.

Канцеларията на федералния прокурор назова двамата само като Фадия С. и Рабих О., съгласно германските закони за поверителност. Прокуратурата съобщи, че двамата имат двойно гражданство на Германия и Ливан, и са били арестувани съответно в Есен и Хилдесхайм.

Фадия С. е обвинена в престъпления, включително членство в ИД и сериозно нарушаване на родителските си задължения. Рабих О. е обвинен в подкрепа на ИД и нарушаване на германските експортни закони.

Прокурорите казват, че Фадия С. е пътувала до Сирия през 2015 г., за да отиде при съпруга си, който преди това е напуснал Германия, за да влезе в редиците на ИД. Тя е взела децата си на възраст между три и осем години, и семейството живеело в бунтовническия бастион Рака.

С намаляването на територията на ИД Фадия С. и нейните към онзи момент пет деца избягали в Турция в началото на 2018 г., а от там са се върнали в Германия, казаха прокурори.

Рабих О. е обвинен, че е оказал на зет си различна финансова и логистична помощ, и че е помогнал на Фадия С. да отпътува за Сирия, за да се присъедини към него.
БТА