Себастиан Льокорню
Себастиан Льокорню / БТА
Руските сили са заплашили да свалят френски самолет, патрулиращ миналия месец в международното въздушно пространство над Черно море, което е сигнал за "особено агресивна" позиция на Москва, която се бори за напредък в инвазията си в Украйна, заяви днес френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, цитиран от Асошиейтед прес.

Льокорню не даде подробности за френските полети или самолети, към които е била отправена заплахата за сваляне. Той обаче заяви, че Русия се връща към "особено агресивна" позиция, напомняща поведението на бившия Съветски съюз по време на Студената война.

"Преди месец, за да ви дам съвсем конкретен пример, руската система за контрол на въздушното движение заплаши да свали френски самолет над Черно море, когато бяхме в свободната международна зона, в която патрулираме", каза Льокорню по радио Ер Те Ел.

"Поведението на Русия през 2024 г. няма никаква връзка с това, което видяхме през 2022 г. и, очевидно, преди агресията в Украйна", каза френският министър на въоръжените сили. Според него "това се обяснява с факта, че Русия изпитва затруднения на бойното поле в Украйна".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА