ЕС постигна съгласие за налагане на санкции на Украйна, има план за кризата
ЕС постигна съгласие за налагане на санкции на Украйна, има план за кризата / БГНЕС

Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин
Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Санкции

"В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат.

Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

Външните министри от ЕС се споразумяха "онези, чиито ръце са изцапани с кръв" в Украйна, да бъдат лишени от визи и да се замразят авоарите им, заяви италианският външен министър Ема Бонино, цитирана от Франс прес.

"Отговорността за насилието пада върху украинските власти, но не можем да пренебрегнем наличието на екстремистки групи и внедрени лица. Вземаме на прицел всички, чиито ръце са изцапани с кръв", подчерта тя. Бонино призова за "критичен диалог" и с Русия. "Основният приоритет обаче е (Украйна) да не се взриви", изтъкна тя, цитирана от ДПА.

Санкциите на ЕС срещу Украйна няма да влязат в сила на 21 февруари, тъй като за тяхното оформяне са необходими няколко дни. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на външния министър на Холандия Франс Тимерманс. „Санкциите ще бъдат оформени за един или два дни", поясни Тимерманс.

Обяснението е, че министрите от Съвета на ЕС така и не са могли да се договорят за това кой трябва да бъде включен в „черния списък" за Украйна и чии финансови активи да бъдат замразени.

Канада от своя страна също разширява санкциите срещу длъжностни лица от правителството на Украйна, съобщи премиерът Стивън Харпър. Според него, ще бъде съставен "черен списък" на украински длъжностни лица, които няма да могат да получат визи за влизане в Канада.

"Канада е възмутена от продължаващото насилие в Украйна... Отговорът на нашето правителство на това е забрана за издаване на визи за високопоставени членове на режима, както и предоставянето на средства за осигуряване на медицинска помощ на ранени демонстранти ".

"Пътна карта" и мерки за уреждане на конфликта

Междувременно министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски предложиха план от три точки за разрешаване на кризата в Украйна, предаде ДПА, като се позова на представители на европейската делегация. Пътната карта предвижда преходно правителство, конституционна реформа и парламентарни и президентски избори.

По-късно стана ясно, че външните министри на Франция, Германия и Полша са получили съгласието на украинската опозиция за "пътната карта", която предлагат за уреждане на конфликта в Украйна. Това съобщиха френски журналисти, придружаващи Лоран Фабиюс в пътуването му в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

След разговори с опозицията Фабиюс е изразил надежда, че тази нощ може да бъде постигнато общо споразумение, но не е разкрил подробности от плана. Сред разговора с опозицията тримата министри смятат да се върнат в резиденцията на президента Виктор Янукович, за да го запознаят отново с проекта си.

След срещата с опозицията и полският външен министър Радослав Шикорски е казал, че има напредък, предаде Ройтерс, позовавайки се на пост на Шикорски в Туитър. Той написал: "Постигнат е напредък, но остават сериозни различия". Предполага се, че договаряната "пътна карта" съдържа произвеждане на предсрочни избори и съставяне на преходно правителство.