Амазония
Амазония / iStock/Getty Images
Бразилските военни започват операция за разправа с незаконните златотърсачи, обвинени, че нахлуват в огромния резерват на коренното население яномами и разпространяват болести, нарушават човешките права и унищожават околната среда.

Военновъздушните сили заявиха, че разполагат с изтребители и самолети за наблюдение, за да си върнат контрола над въздушното пространство над отдалечената територия на амазонската дъждовна гора и да спрат движението на малки самолети, които снабдяват с гориво незаконните миньорски лагери.

Лидерите на коренното население твърдят, че около 20 000 миньори са установили незаконни дейности, изнасилват и убиват жителите, тровят водата им с живак и опустошават горите, от които зависят за прехраната си.

Миналата седмица полицията започна разследване за престъпления, включително геноцид в резервата, след като снимки на гладуващи деца яномами шокираха света.

В понеделник президентът Луис Инасио Лула да Силва издаде заповед за затваряне на въздушното пространство над някои части на региона и разреши на военните да отклоняват самолети, за които има подозрения, че снабдяват незаконни лагери.

"Проблемът си има причина и ние знаем каква е тя: незаконен добив на злато. Той ще бъде изкоренен. Отиваме там, готови да се справим с тях", заяви министърът на отбраната Хосе Мусио във вторник.

"Всички подозрителни полети ще бъдат отклонявани, а самолетите ще бъдат принуждавани да кацат за идентификация".

Правителството съобщи, че през миналата година около 100 деца от племето яномами са починали от недохранване и други заболявания.

Мусио заяви, че ще посети територията в сряда следващата седмица заедно с командирите на армията, военновъздушните сили, флота и федералната полиция.
 
БГНЕС