/ БТА
Колумбийските прокурори официално обвиниха Алваро Урибе в подкупване на свидетели и измама в първия наказателен процес в страната срещу бивш президент. Урибе е обвинен в „предлагане на пари в брой или други облаги на избрани свидетели на престъпни деяния“, за да не кажат истината по случай, който го свързва с паравоенни групировки. Това показва документ, представен от прокурора Жилберто Виляреал.

Обвиненията за подкупи и измами произтичат от разследване на предполагаемите връзки на Урибе с десни политици. 71-годишният Урибе, който беше президент от 2002 до 2010 г. и все още се смята за една от най-влиятелните десни фигури в Колумбия, настоява, че не е виновен и иска делото да бъде прекратено. "Никога не съм искал да търся свидетели. Исках да защитя репутацията си", каза Урибе по време на виртуалното изслушване в петък. Съдийката Сандра Ередиа отхвърли искането му делото да бъде отменено.

Урибе е заплашен от затвор до 12 години. Той каза в петък, че се чувства наранен задето е стана първият бивш президент, който трябва да се защитава сам в съда.

Предполагаемо "подслушване" на телефона

Урибе също твърди, че е жертва на заговор, замислен от съдии и „противници“, които са използвали „незаконно (телефонно) подслушване“, за да получат доказателства срещу него. Въпросът датира от 2012 г., когато Урибе, тогава сенатор, подаде жалба срещу левия сенатор Иван Цепеда, когото обвини в кроене на заговор за фалшивото му свързване с паравоенни групировки. Но Върховният съд реши да не разследва Сепеда, вместо това насочи погледа си към Урибе. Разследването срещу Урибе започна през 2018 г. и имаше много обрати, като няколко главни прокурори искаха да затворят случая. Той получи нов тласък при главния прокурор Луз Камарго, който пое поста през март и беше избран от първия ляв президент на страната Густаво Петро - историческият враг на Урибе. Все още виден глас на колумбийската десница, Урибе бе известен с това, че беше твърд спрямо левите партизани от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC) и категорично се противопоставяше на историческото мирно споразумение от 2016 г., което разоръжи марксистките бунтовници. Миналия месец той каза, че процесът е бил мотивиран от "политическо преследване, лична враждебност, политическо отмъщение, без доказателства".

Делото ще продължи на 10 юли. Урибе е разследван и по няколко други случая. Той даде показания пред прокурорите през ноември миналата година в предварително разследване на паравоенно клане през 1997 г., когато беше губернатор на департамент Антиокия. Срещу него е подадена жалба и в Аржентина, чиято юрисдикция позволява преследване на престъпления, извършени навсякъде по света. Това оплакване произтича от предполагаемото участие на Урибе в над 6000 екзекуции и насилствени изчезвания на цивилни от военните по време на репресиите на неговото правителство срещу партизаните между 2002 и 2008 години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС