Сексуалното насилие е голям проблем в Африка. Правителствено проучване в Кения сочи, че поне една от всеки три кенийски жени е преживяла физическо насилие в някакъв момент от живота си.

Въпреки че има напредък за справяне с този проблем, нужни са промени в съдебната система. За това се бори Канга Раси, адвокат във Върховния съд на Кения, пише Voice of America (VOA).

Според нея повечето жертви на насилие не са наясно със законите, които трябва да ги защитават.

Заедно със застъпничеството си в съда, Раси работи чрез движението BRAVE за прекратяване на сексуалното насилие в детска възраст. Тя води обществени семинари, обучаващи хората за техните права в рамките на правната рамка на Кения.

Според Раси промяната се случва, но е бавна.

През 2022 г. беше приет Закон за закрила на децата. Той включва някои подобрения, които в Законът за децата от 2001 г. липсваха. Създадени са и допълнителни съдилища в страната, така че жертвите на насилие да получат по-бързо справедливост, предава Voice of America (VOA).

Наскоро стартира ново законодателство, базирано на основата на сексуалното насилие над деца.

По нареждане на главния съдия на Кения Марта Куме са създадени допълнителни съдилища навсякъде в страната, осигуряващи ресурси, така че жертвите на сексуално насилие да могат да потърсят справедливост по-бързо, отколкото биха го направили в друг съд.

„За мен това е по-скоро лична кауза, още повече, когато жертвите са деца“, каза Куме.

Потърпевшите деца трябва да се справят с накърненото достойнство и срама.

А чрез работата си с инициативата BRAVE, Раси се надява да вдъхнови повече разговори за пола и сексуалното насилие в Кения, а и в цяла Африка.







 
Voice of America (VOA)