Лекари спасиха новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в Отделението по неонатология на частна болница в София.

Навременното диагностициране и високоспециализираните дейности, предприети от медицинските специалисти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения, съобщиха още от болницата.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който се позитивира. Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция. Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия.

Ангел Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени


Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

„След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване“, посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Влизат в сила временните противоепидемични мерки заради коклюша

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица. Целта е да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която вече ще започва от шестата седмица от раждането му.

В края на април Министерството на здравеопазването обяви, че започва кампания за безплатна имунизация на бременни жени срещу коклюш, независимо дали са здравноосигурени или не.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня