Автоматизацията пряко влияе и променя живота на работниците по света в продължение на повече от век, като унищожава едни работни места и създава други. Експертите сега гледат напред и се опитват да предвидят как генеративния изкуствен интелект ще промени начина, по който работим, предава Voice of America (VOA).

„Генеративният изкуствен интелект се движи в области, които някога са зависели изцяло и само от хората“, заявява Санджай Патнайк от тинк-танк организацията Brookings Institution. Най-застрашените работни места са на начинаещо ниво, маркетинг, изследователи, асистенти, финансови анализатори, неща, които могат да бъдат лесно автоматизирани и са доста еднообразни.

Някои експерти обаче отчитат, че има дефицит на квалифицирани кадри.

TikTok ще обозначава автоматично видеоклиповете, създадени с изкуствен интелект


Сюзън Билър от Международната федерация по роботика заявява, че изкуственият интелект просто компенсира този застой.

„Някои професии пък изчезват, защото никой не се обучава за тях. Добър пример за това е професията заварчик. Затова използваме роботика като решение, за да преодолеем този проблем и да извършваме такава дейност там, където имаме нужда“, заявява тя.

Абигейл Гилбърт от Института за бъдещето на труда смята, че има неща, които изкуственият интелект не може да прави. Все още има остра нужда от комуникация. Все още има остра нужда от критично мислене и лидерство в бизнеса. Тези таланти се раждат, според мен, от изкуствата и хуманитарните науки, които са жизненоважни за пазара на труда.

Според Шон Дейли от Ниагарският университет коментира, че хората, които разбират машините, ще подсилят уменията си с помощта на изкуствения интелект.

Изкуственият интелект е изключително стереотипен към нежния пол


“Някои от тях ще са създатели на съдържание, които могат да създават уникални неща и форми от генератори на текст, изображения и видео“, посочва още той.

В този контекст, Белият дом обяви плановете си да увеличи броя на федералните специалистите в сферата на изкуствения интелект до 500 души до началото на следващата година.
Voice of America (VOA)