/ iStock/Getty Images
Руски съд наложи 6-годишна присъда затвор на 20-годишна жена, обвинена в "тероризъм" за опит да подпали пункт за събиране на помощи за войници, разположени в Украйна, съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от Франс прес.

Осъдиха задочно руския активист Пьотър Верзилов на осем години и половина затвор

Според ФСС Валерия Зотова е действала по заповед от Украйна. 20-годишната жена е била арестувана през февруари 2023 г. в Ярославска област, североизточно от Москва, докато планирала да подпали пункт за събиране на дрехи и храна за руснаците, мобилизирани на украинския фронт, съобщава Риа Новости.

Съдът ѝ наложи шест години в наказателна колония за "опит за извършване на терористичен акт", добавя агенцията, като се позовава на изявление на местния клон на ФСС.

Според руските служби за сигурност тя е действала по заповед на украински военнослужещ, "за да дестабилизира властите и да повлияе на решението им да сложат край на специалната военна операция". "Специална военна операция" е начинът, по който Кремъл описва нападението си над Украйна, припомня АФП.

Руски съд призова две деца да свидетелстват срещу майка си, обвинена в дискредитиране на армията

От началото на офанзивата руските съдилища наказват строго гражданите, които с думи или дела показват несъгласието си с конфликта. Хиляди обикновени руснаци бяха глобени или изпратени в затвора за осъждане на офанзивата. Съдилищата в Русия налагат все повече тежки присъди за "тероризъм" на руснаци, обвинявани, че са подпалили официални сгради и са сътрудничили с украинските служби.
Асен Георгиев/БТА