Не пуснали столичани да гласуват 5 минути преди края на изборния ден
Не пуснали столичани да гласуват 5 минути преди края на изборния ден / БГНЕС
Не пуснали столичани да гласуват 5 минути преди края на изборния ден избори
75338
Не пуснали столичани да гласуват 5 минути преди края на изборния ден избори
  • Не пуснали столичани да гласуват 5 минути преди края на изборния ден избори

Столично училище е затворило врати пет минути преди края на изборния ден, въпреки че е имало още хора, които искали да упражнят правото си на глас на предсрочните парламентарни избори. Това съобщи за Дарик Велко Балабанов, един от хората, който не е успял да даде вота си.

"Бяхме в 18.55 часа пред училището петима човека и не ни пуснаха. Пуснаха ни в 19.05 часа да влезем в 22-о СОУ, до НДК, но вече всички секции бяха затворени. Имаше четирима души преди нас и изобщо не искаха да ни пуснат. След като аз се скарах с полицаите да ни пуснат, те казаха, че ще ни пуснат в сградата, но секциите вече са затворени и когато ни пуснаха в училището, наистина секциите вече бяха затворени. Те не са на работно време. Това не е държавна работа. Ако има опашка, ще седят до 24.00 часа. Има 5-6 души, които искат да гласуват, но никой не иска да ни пусне, не ни дават възможност да гласуваме".

По думите му целият център е бил затворен и е нямало как да се предвижат по-бързо, за да отидат да гласуват:

"Смятам, че са ни потъпкали правата и то много грозно. Някой го мързи да си свърши работата. Не че има някаква друга причина".

По думите му на евроизборите е било абсолютно същото.

"Тогава не подадох сигнал до ЦИК, защото нямах времето и търпението да го направя. Но това нещо преля всички граници. Ако ни бяха пуснали, със сигурност трябваше да работи секцията. Аз им показвам часовника, а те ми казват, че е затворено. Питах ги те по кой часовник работят. Явно към 18.40 вече са решили, че няма смисъл да работят повече - за един-два гласа, какво значени има за тях. Те са служители. Тях не ги интересува кой ще управлява. Докато ние сме млади хора и нас ни интересува. Ще подадем колективна жалба до ЦИК във връзка с този казус. Аз съм сигурен, че няма да има никакъв смисъл от тази жалба, но ще я подам".