Репичките произхождат от Средна Азия, а днес се отглеждат и консумират в цял свят. Освен че са апетитно допълнение към салатите, пресните репички са особено полезни за здравето.

Те съдържат витамини от група В, както и известни количества витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.

репички
ThinkStock/Getty Images

Витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В в репичките помагат в грижата за кожата. Някои хора използват сурови репички като средство за почистване на лицето.

Как да се храним през студените зимни дни? (ВИДЕО)

Също така в 100 г репички се съдържат 16 калории и 15 мг витамин С, което ги прави подходящ продукт за диети и поддържане на здравословно тегло. Те са добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.

репички
ThinkStock/Getty Images

Репичките са полезни и за бъбреците. Доказано е, че противовъзпалителните свойства на зеленчука защитават бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.

Здравословно хранене според цветовете на дъгата

Приемът на репички доказано бори стреса. Tова ги прави прекрасно средство за превенция на някои ракови заболявания и възпаленията. Те помагат за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво.

И още:

Как да се храним по време на Коледните пости (ВИДЕО)

Истини и митове за здравословното хранене

Тенът от зеленчуци е по-привлекателен от получения на слънце

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Колко време издържат храните в хладилника ни?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук